Totul e despre sex cu excepția sexului

sex

Prima oară am auzit replica asta acum vreo câțiva ani pe când mă uitam la primul sezon din House of cardsiar într-unul din episoade Frank Underwood (Kevin Spacey) are replica asta: “Everything is about sex except sex. Sex is about power!“.

O altă sursă, care nu știu cât de credibilă e, ne spune că citatul i-ar fi atribuit lui Oscar Wilde și diferă foarte puțin de cel de mai sus, dar în esență același lucru îl transmite: “Everything in the world is about sex except sex. Sex is about power!”.

Dacă stau să mă gândesc, cred că propozițiile astea două mi-au rămas în cap atât de mult timp pentru ceea ce transmit și anume că în ciuda tuturor eforturilor pe care oamenii le fac pentru a avea parte de sex, adică de plăcerea carnală, în cele din urmă totul se rezumă la putere, puterea de a domnia, de a te simți învingător și de a-ți hrăni egoul.

Vorbesc aici în egală măsură de femei și bărbați pentru că nu am cum să fac o diferență la nivelul acesta primar. Sunt convins că femeile se gândesc la fel de mult la asta ca bărbații. Suntem cu toții niște produse ale societății în care trăim și pare că femeile-s blamate dacă aduc vorba de acest gest natural.

Pe cât de vizibilă e dorința masculină de a întrprinde relații sexuale, de cele mai mult ori pe atât de discretă încearcă să fie aceasta în cazul femeilor și de multe ori chiar reușește să pară astfel.

Însă nu ar trebui să ne păcălim că nu-i ceva real ce fiecare își dorește. Mai deunăzi treceam pe lângă două tinere și am prins din zbor o frântură din conversația lor: “Bine fată, și noi ce agățăm în club sâmbăta asta?”. Același tip de discuții există și între bărbați doar că nu atât de în șoaptă de parcă ar fi o rușine în asta.

În articolul ăsta nu intră în discuție altceva decât ceea ce e normal, nu vorbim acum despre perversiuni și violuri. Nu e greu de înteles că tânjim cu toții după plăcerea fizică a sexului. Mai greu e s-o recunoaștem.

Încerc acum să îmi dau seama de ce totul în lumea asta e despre sex, iar sexul ca act fizic e despre putere. De ce nu ar fi și sexul tot despre sex sau despre cu totul alte lucruri? Probabil pentru că actul sexual are mult mai multe valențe, iar puterea s-ar putea să fie doar una dintre acestea. Sau probabil depinde în ce context se face referire la propozițiile menționate.

Numai că pe mine mă urmărește replica asta din serial și nu-mi dă pace. Încerc să îi găsesc o explicație logică. Cum adică e despre putere? O fi vorba despre puterea de a cuceri, de a seduce, de a obține ceva sau chiar de a demonstra ceva propriei tale persoane? Că ești capabil să faci toate lucrurile de mai sus?

Încă dinainte de a ne da seama de sexualitatea noastră auzim și vedem pe stradă, la televizor, pe internet tot felul de materiale despre asta și apoi ne dorim să experimentăm, se vedem și să simțim ce e înseamnă acest sex. Unele persoane își dau seama mai devreme, altele mai târziu, unii încearcă cu persoane de același sex, pe când alții cu persoane de sex diferit. Astăzi nu prea mai contează orientarea sexuală. Cutumele astea au dispărut, lumea a devenit mult mai tolerantă decât acum un secol, iar blamarea celor care-s diferiți e mult mai puțin accentuată.

Ca să nu fac referire doar la a doua propoziție, mă gândesc că poate, într-adevăr, totul în lume e despre sex. Noi, cei care suntem în viață astăzi, suntem în viață fix datorită sexului, pentru că părinții noștri au vrut și au consimțit să facă sex.

Încercarea sau chiar “lupta” pentru a face sex poate vine din dorința de a fi acceptați ca persoane, de a ne confirma că aparținem cuiva, și că suntem frumoși și doriți. Avem nevoie de validare cu toții, bărbați și femei deoportrivă. Suntem la fel ca animalele, iar dacă urmărim și analizăm puțin niște documentare, observăm că ritualurile noastre de împerechere nu diferă cu mult față de cum procedează maimuțele.

Vânăm și ne luptăm pentru a fi cei mai buni, pentru a cuceri și pentru a ne reproduce. Până și spermatozoizii luptă din prima clipă pentru a ajunge la ovul și pentru a ieși învingători. Chiar pare că sexul e într-adevăr despre putere, dar cu siguranță nu e numai despre asta.

Ca să demonstrez ceea ce toată lume știe de fapt, și anume că sexul nu e doar despre putere, că implică și-o latură emoțională, vin cu următoarea replică din The Good Doctor: “Never make an important decision while you are angry, upset, high, or right before or after having sex.

Sexul poate să fie despre excitarea nu doar a trupului, ci și a minții, dar și despre relații, dragoste, emoții, afecțiune, căsătorie, copii, respect, influență. Fiecare ne alegem propriul drum și ne descoperim singuri motivele ce ne fac să ne dorim să facem sex.

Photo: stokpic | pixabay.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.