Arta de a învăța skill-uri noi

Dacă tot s-a lansat noul serviciu de streaming on demand SkyShowtime (btw… are ofertă la 10 lei pe viață), m-am uitat acum câteva zile la un fel de documentar legat de seria “1883” în care actorii povesteau cum li s-a părut toată experiența legată de filmări.

Pentru mine, care sunt puțin fascinat de universul Yellowstone și de cum e filmat, a fost mega interesant să văd cum s-a desfășurat pregătirea actorilor și în ce condiții.

În timp ce sorbeam cu ochii plini de curiozitate și fascinație imaginile documentarului mi-am dat seama de o chestie.

Actorii, pe lângă faptul că trebuie să fie destul de greu să joace un rol, învață o mulțime de lucruri noi. Poate că nu întodeauna au o pasiune pentru ce presupune rolul respectiv, dar trebuie să intre foarte bine în pielea personajului și asta îi obligă să acumuleze deprinderi noi.

Nu-mi dau seama cât le va folosi în viață că știu să călărească, să tragă cu arcul, să danseze tango sau orice alt skill, dar cu siguranță acești actori învață și trăiesc o mulțime de experiențe care nu sunt sunt atât de accesibile unui simplu om.

Presupun că majoritatea oamenilor au câte o pasiune, însă nu cred că cineva se apucă de învățat despre, să zicem, arta producerii vaselor de lut doar că așa i s-a pus pata. Ori e cu totul altceva când trebuie să filmezi un documentar despre olărit și trebuie să testezi anumite tipuri de pământ, să înveți despre roata olarului sau să reproduci o anume tehnică.

Și nu doar actorii care joacă-n filme, ci și cei de la teatru sau oamenii care au de-a face cu industria creativă, învață constant despre diverse subiecte doar pentru că trebuie să știe acele lucruri și sunt expuși la situații noi.

În clipul de mai jos actorii din 1883 sunt duși înainte de filmări la o tabără de călărit unde sunt puși să învețe cum să călărească, cum să arunce cu lasoul, cum să mâne turmele de vite, cum să conducă o căruță și multe altele.

Cine merge să învețe așa ceva timp de câteva săptămâni și la ce te-ar ajuta în viața cotidiană? Evident, poți ajunge să dezvolți o pasiune pentru oricare dintre aceste activități și totodată te poți mândri că știi ceva în plus față de oamenii din jurul tău.

Mai jos e un clip în care vedem cum a învățat Keanu Reeves să tragă cu diferite arme pentru filmul John Wick. Dincolo de filmul în care joacă, oare la ce are nevoie Keanu Reeves să știe cum se folosește un pistol? Nu cred că e înconjurat de mafia zilnic.

Doar că acest skill e ceva la care nu se pricepe toată lumea, iar pe viitor s-ar putea chiar să facă diferența dintre a primi un rol sau a-l rata. E posibil chiar să-i salveze viața în alte împrejurări.

Toate aceste exemple și multe altele ne arată că orice se poate învăța dacă există o dorință focalizată în acest sens și dacă ne expunem la situații noi.

2 Comments

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.