Lucruri scumpe sau ieftine?

scump ieftin

Prin 2005 mi-am cumpărat primul rucsac “de firmă”. Eram în clasa a 9-a și țin minte că a costat vreo 250 de lei pe vremea aia. Cred că erau mulți bani atunci, nu-mi dau exact seama, dar nu mă interesa prea mult aspectul ăsta pentru că erau bani primiți de la părinți. Eu eram copilul și trebuia să mi se facă toate poftele. După achiziția respectivă am fost certat, mustrat și acuzat că nu știu ce înseamnă banul muncit, și pe bună dreptate, chiar nu știam.

Astăzi, după 12 ani și după ce l-am purtat zi de zi în liceu, facultate și-n călătoriile întreprinse, încă mai am rucsacul respectiv și încă-l folosesc ocazional când plec de acasă. S-a mai deteriorat într-adevăr, dar încă rezistă și-s bucuros de alegerea făcută chiar dacă pe atunci părea că nu-i tocmai ok. Pot să spun că pentru banii ăia, rucsacul chiar și-a făcut treaba, m-a slujit mult și bine.

De atunci și până acum mi-am cumpărat o mulțime de lucruri “de firmă”. Unele m-au ținut destul de mult timp, iar altele s-au stricat/rupt după nici un an, iar pe parcurs am învățat care-s lucrurile în care merită să investesc mai mulți și care-s lucrurile pe care să nu arunc sume colosale. Ideea e că în prezent mentalitatea mea s-a mai schimbat și gândesc un pic altfel. Am mai scris despre asta în trecut, dar uneori e bine să revin asupra subiectului.

Decât să cumpăr ceva ieftin pe care sper să-l folosesc mult timp, mai bine cumpăr ceva mai scump și mai calitativ întrucât s-ar putea să ies mai bine pe termen lung. În schimb dacă e ceva ce folosesc zilnic, cum sunt tricourile, prefer să cumpăr 4 tricouri cu 115 lei și să îmbrac de fiecare dată când ies din casă altul, decât să iau unul și să port mereu aceleași 3 tricouri pe care le am în garderobă.

Pe de altă parte, decât să cumpăr o pereche de ochelari la 250 lei, am preferat să cumpăr un model de ochelari pe la 1200 lei pentru că sănătatea e mai importantă și la astfel de lucruri nu merită să facem rabat.

La fel, uneori merg pe principiul prevenției, decât să schimb un arc sau un cap de bară la mașină, mai bine le schimb pe ambele chiar dacă cheltuiesc mai mult pentru că în felul ăsta nu pierd timpul de două ori și nu risc să  se strice și altceva, adică protejez puțin mașina ca să nu investesc mai mulți bani în reparații viitoare.

Fiecare dintre noi are propriul mod de a-și gestiona finanțele și cu toții avem alte preferințe. Nu trebuie să fie toți oamenii ca mine sau să gândească la fel. Mai sus am menționat care-i felul în care gândesc și ce mi se potrivește mie.

În definitiv, e vorba de cum dorește fiecare să-și trăiască viața. Se poate și scump, dar și ieftin. Le-am experimentat pe amândouă și parcă m-am simțit mult mai împlinit când m-am descurcat cu bani puțini.

 

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.