Personalități ce au marcat istoria României

Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

(Scrisoarea a III-a, Mihai Eminescu)

      Am ales să încep acest articol cu ultimele versuri ale poeziei Scrisoarea a III-a a lui Mihai Eminescu deoarece consider că acum, la fel ca și pe vremea poetului, acestea se pretează perfect societății românești care e într-o continuă decădere.

       Nu vreau ca acesta să fie un articol plin de pesimism, ci din contră, doresc să scot în evidență faptul că avem valori cu care să ne mândrim chiar dacă de cele mai multe ori nu ne prea aducem aminte de ele. Suntem o nație de oameni care au de toate, de la bogății subterane și peisaje incredibile, până la mari personalități pline de dăruire ce încă dăinuiesc peste veacuri prin intermediul gândurilor noastre. Acești oameni au avut o contribuție imensă atât la dezvoltarea țării noastre cât și la definirea identității naționale. Prin urmare, ei nu trebuie dați uitării, ci trebuie amintiți peste tot în lume de fiecare dată când avem ocazia. În continuare voi aminti doar o parte dintre aceștia, numărul lor e fiind mult mai mare în realitate.

  • decebalDecebal (87 – 106) cunoscut, alături de împăratul roman Traian, ca fiind unul dintre părinții poporului român, regele Daciei e renumit pentru calitățile sale militare și politice, dar mai ales prin intermediul războaielor purtate împotriva romanilor din anii 101-102 și 105-106. După construirea podului peste Dunăre de către Apolodor din Damasc, cel mai renumit arhitect al vremii, împăratul Traian a cucerit Dacia, iar Decebal, de teama de a nu fi capturat de viu s-a sinucis, ceea ce denotă o mare tărie de caracter alături de un puternic sentiment de patriotism. Mărturii ale luptelor daco-romane regăsesc pe Columna lui Traian, construită tot de către Apolodor din Damasc, dar și pe monumentul de la Adamclisi, județul Constanța.
  • vlad-tepesVlad Țepeș (1431 – 1476) –  recunoscut pe plan international drept Dracula din cauza romanului Dracula al lui Bram Stoker, este de fapt cel mai crud domnitor al Țării Românești. Se spune că în timpul domniilor sale (3 la număr: 1448, 1456-1462 și 1476) orice infracțiune comisă era pedepsită cu trasul în țeapă. Cruzimea sa era atât de cunoscută încât una dintre legende spune că domnitorul a lăsat o cupă de aur la o fântână, iar cât timp a domnit, aceasta nu a fost furată.
  • stefanȘtefan cel Mare (1433 – 1504) – nu exită român care să nu fi auzit de acest nume și care să nu știe măcar un lucru despre domnitorul Moldovei. Acesta a domnit vreme de 47 de ani, răstimp în care a purtat numeroase bătălii cu Regatul Poloniei, Regatul Ungariei, Imperiul Otoman și cu huni și tătari, acesta învingând de cele mai multe ori. Fiul lui Bogdan al II-lea a purtat bătălii celebre la Podul Înalt, Valea Albă și Codrii Cosminului. Se spune că după fiecare bătălie domnitorul Moldovei construia o biserică sau recodiționa altele printre acestea numărându-se Mănăstirile Putna și Voroneț. Grigore Ureche l-a caracterizat în Letopisețul Țării Moldovei astfel: “Fost-au acestu Ștefan vodă om nu mare la statu, mânios și de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospețe omoria fără județu. Amintrilea era om întreg la fire, neleneșu, și lucrul său îl știia a-l acoperi și unde nu gândiai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie însuși se viriea, ca văzându-l al săi, să nu să îndărăptieze și pentru aceia raru războiu de nu biruia. Și unde biruia alții, nu perdea nădejdea, ca știindu-să căzut jos, să rădica deasupra biruitorilor.”
  • mihai-viteazuMihai Viteazu (1558 – 1601) –  a înfăptuit pentru o scurtă durată în anul 1600 prima unire a celor trei provincii românești. Denumit și Ban al Craiovei, domnitorul Țării Românești a purtat numeroase bătălii cu Imperiul Otoman, dintre care le putem aminti pe cele de la Nicopole, Sadova, Călugăreni, Șelimbăr, Mirăslău și Gurăslău. O curiozitate despre Mihai Viteazu o reprezintă faptul că acesta a fost ucis mișelește pe Câmpia Turzii de către generalul Gheorghe Basta, capul fiindu-i  depus apoi la Mănăstirea Dealu. Pe lespedea sa de piatră de la mormânt stă scris: “Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei.”
  • diaconu-coresiDiaconul Coresi (d. 1583) –  este un diacon, tipograf și traducător originar din Târgoviște și stabilit mai târziu la Brașov. Acesta ocupă locul cel mai de seamă în rândul tipografilor români, deoarece el a tipărit prima carte în limba română, iar prin intermediul  activității sale tipografice a nivelat calea introducerii limbii române în cultul liturgic și a ajutat la formarea limbii literare unitare.
  • constantin-brancoveanuConstantin Brâncoveanu (1654-1714) – domn al Țării Românești în 1688-1714, a fost un mare boier care a avut o contribuție excepțională pentru înflorirea culturală a Țării Românești și pentru dezvoltarea vieții spirituale. Astfel, în cei 26 de ani de domnie, Brâncoveanu a administrat avuțiile țării și a instaurat o epocă de prosperitate și pace. Creator al stilului arhitectural brâncovenesc, Constantin a îmbinat stilul neo-bizantin și ideile inovatoare ale renascentismului italian într-un nou stil, a inițiat construcția unor numeroase lăcașe religioaseși laice și și-a asumat rolul protector al tiparului și școlilor din Țara Românească, dar și din Transilvania.
  • dimitrie-cantemirDimitrie Cantemir (1673 – 1723) – autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor roman. Acesta s-a născut în localitatea Silişteni din județul Vaslui, dar la vârsta de 15 ani a fost nevoit să plece la Constantinopol ca zălog al tatălui său pe lângă Înalta Poartă urmând ca în 1710 să devină domnitor al Moldovei pentru o scurtă vreme. Acesta a fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în 1714 și e recunoscut în general pentru opera Descrierea Moldovei (Descriptio Moldaviae) scrisă în limba latină la cererea Academiei din Berlin. Pe lângă Descrierea Moldovei, acesta a mai scris: Compendiolum universae logices institutionis (Prescurtare a sistemului logicii generale), Monarchiarum physica examinatio (Cercetarea naturală a monarhiilor), Sistema religiei mahomedane, Cartea științei muzicii.
  • petrache-poenaruPetrache Poenaru ( 1799-1875) – a fost un pedagog, inventator, inginer și matematician român de excepție, un membru deosebit al Academiei Române. Numele său se leagă de brevetarea primul toc rezervor din lume. Fiind, de asemenea, și primul român care a călătorit cu trenul, Petrache Poenaru a adus și contribuții învățământului românesc, fiind fondatorul Colegiului Național Carol I din Craiova. Pe lângă toate acestea, Petrache Poenaru a inițiat primul ziar românesc, Foaia de propagandă, și a participat la Revoluția din 1848.
  • ion-creangaIon Creangă (1837 – 1889) – a fost unul dintre cei mai  mari scriitori români, fiind recunoscut mai ales pentru opera autobiografică denumită Amintiri din copilărie. De asemenea, el este este renumit și pentru poveștile și povestirile pe care le-a scris. Printre acestea se găsesc și următoarele: Capra cu trei iezi, Fata babei și fata moșneagului, Povestea lui Harap-Alb, Punguța cu doi bani, Ion Roată și Cuza-Vodă, Ursul păcălit de vulpe.
  • badea-cartanBadea Cârțan (1849-1911) – cioban simplu originar din Cârțișoara a fost țăranul român care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, distribuind cărți românești, aduse clandestin din România, la sate. Cunoscut și pentru călătoria sa pe jos  la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și mărturiile cu privire la originea latină a poporului român, Badea Cârțan a fost țăranul care s-a înrolat voluntar în Războiul de Independență al României, a luptat pentru unirea românilor din Transilvania cu Vechiul Regat, dedicându-și întreaga viață acestui obiectiv.
  • mihai-eminescuMihai Eminescu (1850 – 1889) – este cel mai mare poet al nostru. În ciuda faptului că a avut o viață extreme de scurtă, de numai 39 de ani, Eminescu a lăsat moștenire neamului românesc o adevărată comoară literară, operele sale putând fi puse pe același nivel cu cele ale marilor scriitori ai lumii. Eminescu s-a născut la Botoșani, dar a reușit să își facă studiile în străinătate la Viena și Berlin pentru ca mai târziu să se reîntoarcă în țară. Consider că viața geniului eminescian nu poate fi rezumată în câteva rânduri, ci trebuie analizată într-un mod mult mai amănunțit. Printre operele sale de seamă putem să le enumerăm pe următoarele: O, rămâi, Revedere, Luceafărul, Povestea codrului, Venere și Madonă, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea IV.
  • nicolae-iorgaNicolae Iorga (1871 – 1940) – o adevărată enciclopedie. Nicolae Iorga, copilul minune s-a născut la Botoșani, la fel ca Mihai Eminescu, a absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma “magna cum laude”, urmând ca  la vârsta de 23 de ani să își dea doctoratul după ce își finaliza studiile la Universitățile din Paris și Leibnitz. Acesta a avut o intensă activitate științifică, scriind 1003 volume, 12755 articole și studii și 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume.
  • constantin-brancusiConstantin Brâncuși (1876 – 1957) – s-a născut în satul Hobița din județul Gorj devenind mai târziu sculptor de renume mondial. A ajutat la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană și a fost declarat postum membru al Academiei Române. Cele mai multe opere le-a creat la Paris, iar în țară se pot admira în municipiul Târgu Jiu Poarta Sărutului, Masa tăcerii și Coloana Infinitului. Sculptorul a lăsat prin testament statului român toate operele sale create de-a lungul timpului, dar din cauza viziunii comuniste care îl credea pe Brâncuși un reprezentant al burgheziei decadente acestea au fost refuzate, ele fiind refuzate și cedate statului francez. Din mâinile meșterului au mai ieșit Domnișoara Pogany, Bustul lui Gheorghe Chitu, Capul lui Laocoon, Ecorseul, Carol Davila.
  • george-enescuGeorge Enescu (1881 – 1951) – este considerat a fi cel mai mare muzician român. Enescu a fost compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. A susținut numeroase concerte atât în străinătate, cât și în țară la Castelul Peleș unde Regina Elisabeta îl primea în audiență. Una dintre camerele castelului îi poartă astăzi numele. De asemenea unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică  de la noi din țară este denumit după celebrul muzician.
  • aurel-vlaicuAurel Vlaicu (1882 – 1913) –  s-a născut în Binținți și este pionier al aviației române și mondiale. În anul 1909 a construit un planor și a efectuat numeroase zboruri cu acesta, urmând ca în 1910 să își construiască primul avion ce a zburat fără modificări, iar în anul imediat următor a primit 5 premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Sârșitul său a fost unul tragic căci Aurel Vlaicu a murit într-o încercare nereușită de a traversa Munții Carpați. Astăzi comuna Binținți, în semn de respect, îi poartă numele.
  • smaranda-braescuSmaranda Brăescu (1897-1948) – prima femeie pilot din România, este reprezentanta și a titlurilor de prima femeie parașutist brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (1932). Smaranda s-a remarcat prin curaj, perseverență și pasiune pentru pilotaj și parașutism, fiind și una dintre puținii instructori parașutiști militari.
  • mircea-eliadeMircea Eliade (1907-1986) – a fost un celebru istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor omân la Universitatea din Chicago. Fiind autorul a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică variată și foarte bine documentată. Ca istoric al religiilor, Mircea Eliade a pus accentul asupra conceptului de spațiu și timp sacru și a adus o vastă contribuție literaturii specializate din domeniu, urmând ca renumita Catedră de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago să îi poarte numele.
  • maria-tanase
  • Maria Tănase (1913-1963) – supranumită  Pasărea Măiastră, este o reprezentantă de seamă a muzicii populare românești din secolul XX. Repertoriul cântăreței a fost extrem de vast, înglobând cântece din toate regiunile României. Vocea Mariei a încântat o multitudine de suflete, iar prin intermediul turneelor internaționale artista a devenit cunoscută dincolo de plaiurile mioritice. Regină a cântecului popular, Maria Tănase a ilustrat prin intermediul cântecelor sale valorile autentice românești, fiind desemnată să reprezintă cântecul popular românesc la Expoziția universală de la New York din mai 1939.
  • sergiu-nicolaescuSergiu Nicolaescu (1930 – 2013) – a fost un regizor, scenarist, actor și politician român. Acesta e unul dintre oamenii cu care patria noastră se poate mândri căci a ajutat extrem de mult la dezvoltarea cinematografiei românești. A devenit cunoscut prin intermediul filmelor Dacii, Mihai Viteazul, Pistruiatul și  Nemuritorii.
  • dumitru-prunariuDumitru Prunariu (n. 1952) – este primul cosmonaut român, devenind în 1981 primul nominalizat în cadrul zborului spațial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov. În urma zborului, a devenit inspectorul-șef pentru activități aerospațiale în cadrul Comandamentului Aviației Militare și apoi al Statului Major al Aviației și Apărării Antiaeriene, funcție pe care a deținut-o până în 1998. Prin efectuarea zborului cosmic în 1981, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea pâmântean care a ajuns în spațiu, iar România a devenit a noua țară din lume care și-a promovat capacitatea științifică în spațiu prin intermediul unui cosmonaut propriu.
  • nadia-comaneciNadia Comăneci (n. 1961) – reprezintă întruchiparea perfecțiunii în lumea gimnasticii deoarce a fost prima gimnastă din lume care a primit nota 10. La Jocurile Olimpice de la Montreal au arătat nota 1,00 pentru Nadia Comăneci pentru că nu puteau să afișeze nota 10. Nadia Comăneci este unul dintre motivele pentru care ar trebui să ne mândrim că suntem români.
  • gheorghe-hagiGheorghe Hagi (n. 1965) – supranumit regele fotbalului românesc și Maradona din Carpați, a debutat la vârsta de 17 ani la Farul Constanța. A câștigat trei titluri de campion al României, două Cupe și Supercupa Europei și a jucat la echipe precum Steaua Bucuresti, Real Madrid, Brescia, FC Barcelona și Galatasaray Istanbul.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.