Unde ajung gunoaiele bucureștenilor

De când mă știu am fost învățat sau mi-am impus să nu arunc pe stradă șervețelele de la sandwich, gumele ori ambalajele alimentelor pe care le consumam. Astfel, am tot încercat ca prin exemplul propriu să le arăt și celorlalți că se poate să fim civilizați și să trăim într-o lume curată, dar nu mi-am imaginat niciodată cum arată o groapă de gunoi sau poate am văzut doar în filme.

Ceea ce vreau să spun e că acestea există la marginea fiecărui oraș și sunt sute de tone de gunoaie ce ajung acolo zilnic. Am ales să vorbesc despre asta, deoarece acum câteva zile m-am aflat într-o conjunctură de evenimente ce m-a pus în postura șoferului ce merge zilnic la groapa de gunoi. Dacă unii povestesc despre locuri exotice și vacanțe prin țări străine, eu doresc să spun câteva cuvinte și despre partea nevăzută a lucrurilor pe care de cele mai multe ori alegem să o ignorăm ori să nu le dăm importanță. În felul acesta poate reușim să devenim mai realiști și să conștientizăm că putem să avem o viață mai curată și că deşeurile generate de existența noastră pot ajunge într-un loc special creat pentru asta.

Poate la început pare puțin rușinos că am ajuns acolo, dar pot să spun cu mâna pe inimă că nu simt deloc asta, ci după toata experiența aceasta sunt chiar mândru că am reușit să văd care-i treaba cu gunoaiele și ce se întâmplă după ce noi le punem la tomberon. În mare, acestea sunt preluate niște mașini și transportate la groapa de gunoi, unde apoi sunt sortate manual de niște oameni. În cazul de față, la Glina, am văzut oameni care suportau zi de zi mirosul infect al deșeurilor noastre și chiar mi s-a făcut milă de ei, dar la numai câteva secunde mai târziu am trăit un sentiment de respect pentru oamenii aceia pentru că majoritatea erau țigani. Poate vă întrebați de ce respect, iar răspunsul vine tot sub forma unei întrebări. Cât de des vedeți țigani muncind? Ei, bine, aceștia căutau plastic și metale printre deșeurile fiecărei mașini ce ajungea acolo pentru ca mai apoi să le recicleze. Bineînțeles că nu făceau asta pe gratis, dar faptul că munceau m-a făcut să îi respect chiar dacă munca aceasta pare desprinsă din emisiunea de pe Discovery, Dirty Jobs (Meserii murdare).

Personal, cred că aparatul meu olfactiv nu prea a avut de suferit datorită vremii răcoroase și a ploilor care au mai spălat puțin mirosul, dar mă gândesc cu teamă ce ar fi însemnat să ajung acolo într-o zi toridă de vară în care temperatura depășește cu ușurință 30 de grade Celsius.

Pe lângă oamenii murdari de acolo am văzut că își mai duceau zilele câțiva câini slăbănogi și o mulțime de ciori ce se ridicau în zbor de fiecare dată când venea vreo nouă mașină cu hrană pentru ele ori când cineva se făcea auzit printre zgomotul utilajelor care călcau pe gunoaie. De asemenea, am conștientizat cât de vitală e amenajarea unei gropi de gunoi în apropierea oricărui oraș, deoarece în caz contrar orașul repesctiv ar ajunge un focar de infecție plin de mirosuri insuportabile și în scurt timp de nelocuit.

În București sau mai bine zis, în jurul Bucureștiului există 3 astfel de gropi de gunoi ce sunt conforme cu normele Uniunii Europene, una la Glina lângă Popești-Leordeni, iar două în Chiajna. Din ce întelesesem din diverse părți, ar mai fi una în Bragadiru, dar nu sunt sigur, iar pentru a putea să duceți deșeurile acolo trebuie să plătiți o anumită taxă în funcție de tipul de deșeuri și de cantitate, adică se cântărește mașina și apoi se scade masa înscrisă pe cartea tehnică. Spre exemplu, o camionetă plină cu moloz, lemne, cartoane, etc a costat aproxinativ 50 lei.

Cred că oricât aș povesti despre experiența aceasta pe blog, nu aveți cum să vă imaginați senzația de acolo deoarece mirosul ce mie mi se părea insuportabil, pentru alții a devenit  în timp o rutină. Pot doar să vă arăt câteva fotografii realizate cu telefonul pentru a vă forma o idee despre ce se află acolo.

This slideshow requires JavaScript.

Am văzut acum ceva vreme pe Discovery o emisiune care prezenta groapa de gunoi (mai multe informații aici) din apropierea unui oraș din Brazilia care a început să mizeze pe energia produsă din deșeuri solide care altfel ar fi poluat extrem de mult zona respectivă. Mi-ar plăcea ca și la noi să fie dusă o astfel de luptă împotriva deșeurilor, dar cred că trebuie să mai așteptăm o vreme până politicienii noștri se hotărăsc să le pese mai mult de mediul înconjurător.

2 Comments

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.