De la cheltuielile lunare cu utilitățile, la salariul primit și cheltuielile cu mașina, îmi place să țin tot timpul statistici cu sumele pe care le încasez și cu cele pe care le cheltuiesc pe diverse lucruri ce-mi fac viața mai ușoară.
De data asta, la aproape 3 ani de când s-a lansat Uber în România, am hotărât să mai fac o statistică să văd cum mai stau cu finanțele aruncate pe călătoritul în București. Asta pentru că nu mai folosesc taxiul decât în mod foarte rar.
O să încep prin a evidenția care-s avantajele Uber și de ce-l folosesc, iar apoi o să vin cu date concrete extrase din istoricul pe care îl poate afla orice client de pe site-ul lor. Și avem așa:
- mi-e super ușor să comand o mașină de pe smartphone chiar și la 3 dimineața.
- nu aștept mai mult de 5 minute ca să pot pleca de acasă
- șoferii au dat întotdeauna dovadă de bun simț și nu au cerut niciodată bacșiș
- mașinile au aer condiționat și chiar îl folosesc
- cred că o singură dată am m-a refuzat un șofer înainte să ajungă la mine
- există curățenie și confort în mașinile cu care merg
- pot să beau câte beri vreau în oraș fără să îmi asum vreun risc
Acestea fiind spuse, am extras din istoricul curselor pe care le-am făcut toate comenzile date și le-am pus într-un Excel pentru a-mi ușura calculele. Am rămas puțin surprins să constat că am cheltuit 2212,92 lei, adică vreo 500 euro în 2 ani și 8 luni.
Prima cursă a fost în data de 29.03.2015, iar ultima acum nici 5 zile, adică pe 20.08.2017. Am observat că în prezent am mers de 146 de ori cu un șofer Uber, iar media cursei a fost de 15,15 lei. Asta înseamnă că în ciuda faptului Uber a micșorat tariful, suma pe care am scos-o din buzunar a crescut cu 15 bani, probabil am mers mai mulți kilometri. Împărțind numărul de zile de când am mers prima dată cu o mașină Uber și până astăzi (876 zile) la numărul de curse rezultă că o dată la 6 zile am mers cu Uber, adică cel puțin o dată pe săptămână.
Mă gândesc că de banii aștia aș fi cumpărat 470 litri de motorină și aș fi putut să parcurg o distanță de 7833 kilometri. Cu un așa număr de kilometri aș fi putut să fac un tur al Europei de toată frumusețea. Aș fi putut să trec prin Budapesta, Vina, Zurich, Monaco, Barcelona, Paris, Bruxelles, Amsterdam, Berlin, Varșovia și multe multe alte orașe, dar probabil mi-ar fi luat mai bine de-o lună. Sau aș fi putut să cumpăr o consolă Play Station 4 și câteva jocuri faine.
Nu mă plâng. Doar îmi place să arăt că dacă îți dorești confort și lipsa responsabilităților e nevoie să scoți bani din buzunar pentru că în ziua de astăzi se plătește orice serviciu pe care-l folosești. De asemenea, sunt convins că există oameni care folosesc mult mai mult serviciul pus la dispoziție de Uber și că au cheltuieli mult mai mari în acest caz.
Articol scris doar ca notă informativă, fără a avea vreo legătură sau asociere cu Uber.
[…] pe care-i dau pe plimbatul prin oraș, cât și a nevoilor mele privind acest aspect. Aici și aici sunt datele pentru anii anteriori. Am observat că trendul e unul crescător din punct de vedere al […]