“Year of yes” de Shonda Rhimes [recenzie]

year of yes

Shonda Rhimes e scriitoarea din spatele serialelor “Grey’s Anatomy“, “Scandal” și “How to get away with murder“, iar pe scurt, acum vreo câțiva ani, prin 2015, a scos o carte ce se cheamă “Year of Yes“.

Titlul pompos sună a ceva chestie motivațională și, pe alocuri, conținutul cărții chiar pare un pic motivațional, dar numai un pic pentru că în rest e doar o poveste a vieții Shondei.

Povestea începe prin anul 2013 după ce autoarea are o discuție cu sora ei ce o determină să-și reinterpreteze felul de a fi și să spună “Da” multor lucruri pe care înainte nici nu concepea măcar să le încerce. De aici pare că viața ei se întoarce la 180 de grade.

Astfel, autoarea ajunge să țină tot felul de discursuri pe la nenumărate conferințe și să-și învingă teama de a vorbi în public, să nu mai fie introvertită, să slăbească peste 50 de kilograme, să apară la diverse emisiuni, să cunoască o mulțime de persoane noi pe care altfel n-ar fi avut șansa să le întâlnească, iar în final să devină chiar ea un om care știe să se bucure de viață și să fie fericit.

Într-adevăr, ce a făcut Shonda Rhimes în anul care a spus “Da” este cu adevărat interesant și fascinant deopotrivă și mă face și pe mine să-i urmez oarecum exemplul, adică să încerc să trăiesc fără a planifica ceva anume, iar când se va ivi o situație de care mi-e teamă, să zic da. Ba chiar să iau atitudine când simt că pierd controlul ori când îmi dorec ceva.

Vreau să spun că experiența redată în carte e nemaipomenită, dar în ceea ce privește scriitura n-aș putea susține același lucru. Mai bine de jumătate de carte chiar mi s-a părut WOW, doar că spre final, ultimele 60-70 de pagini au fost pline de gânduri aleatoare. Am simțit că au fost puse acolo doar “ca să iasă la număr”, ceea ce m-a făcut să cred că merită doar  vreo 3.5/5 stele.

Nu pot să spun că nu am rămas cu ceva după ce am terminat “Year of Yes”, pentru că în mintea mea s-au așternut și s-au conturat destule idei frumoase, doar că mă așteptam la mai mult, ceva măreț chiar, dar asta-i problema mea.

Pentru cineva care vrea să citească ceva ușor și rapid pot s-o recomand cu cea mai mare căldură. De asemenea, pe lângă toate criticile aduse, trebuie să mărturisesc că probabil e foarte dificil ca cineva să ajungă să facă atât de multe chestii într-un timp atât de scurt (un an și ceva chiar e puțin) și că, personal, chiar o admir și-o invidiez în același timp pe Shonda.

Cartea over all? Nu e nici foarte bună, dar nici foarte rea. E OK. Iar dacă vreți să vedeți cine-i Shonda Rhimes și ce a făcut în acest “Year of yes” puteți să vedeți filmulețul de mai jos de la TED Talk.

În final, redau mai jos câteva rânduri pe care le-am apreciat și pe care le-am subliniat chiar în carte pentru a mi le aminti mai târziu. Le las în engleză deoarece nu mă consider traducător și probabil aș rata cumva sensul a ceea ce a vrut să transmită autoarea.

“Being too comfortable is what started all of this in the first place.”

“Why would I have said no? […] Because it’s too scary!”

“Continuing to say no was not going to get me anywhere at all.”

“I think a lot of people dream. And while they are busy dreaming, the real people, the really successful people, the really interesting, powerful, engaged people? Are busy doing.”

“We could all use a little more love. A lot more love.”

“No one is meaner than a pack of human beings faced with someone who is different.”

“[…] it’s not merely about surrounding myself with people who treat me well. It’s also about surrounding myself with people whose self-worth, self-respect and values inspire me to elevate my own behavior.”

“An honest opinion is priceless.”

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.