Zi de curățenie și șurubărit pe blog

Curățenie pe blog

Ieri a fost o zi în care mi-am băgat din nou nasul sub capota blogului ca să cresc nițel performanța atunci când se deschide câte o pagină în browser.

Întâi de toate, cred că se face mai bine de un an de când am renunțat la hostingul plătit și am hotărât să îmi țin acasă tot ce înseamnă blog. Până acum nu am avut probleme și sper să continui tot așa. În caz de ceva probleme, backupul e la zi și se poate face restore de la zero oricând.

Acum am șurubărit un pic la optimizarea imaginilor, la corectarea unor articole mai vechi care nu mai erau afișate cum trebuie în pagină și la eliminarea link-urilor stricate.

În mare parte am trecut de la imaginile jpeg care ocupă foarte mult spațiu, la formatul webp și sper ca pe viitor timpul de încărcare să se mențină sub o secundă. Deși nu-s toate imaginile convertite, am observat o scădere semnificativă la volumul de date de pe homepage. Dacă înainte aveam undeva la 3.5 Mb, acum am ajuns la aproximativ 900 KB.

Am trecut de la tot felul de plugin-uri pentru cache la implementarea Redis și asta a adus cu sine un plus de performanță și se vede cu ochiul liber că acum paginile se încarcă aproape instant și de pe mobil și de pe laptop.

Nu știu cât mai analizează google tagurile articolelor, dar îmi stă pe creier că mai trebuie să verific ce taguri sunt puse la articolele vechi că știu sigur că mi s-au bușit de la un import făcut aiurea. Timp să fie!

În rest, dacă observați ceva ce nu merge sau nu arată cum trebuie, aștept un semn pe adresa redacției.

Imagine: freepik.com

5 Comments

    • Asta am si eu ca NAS, dar țin doar un Pi Hole și un pic de docker. Ai adăugat și cache cu SSD sau ai doar HDD-uri pe el?

  1. Am pus doar o plăcuță de 16 GB RAM ca să pot să mă întind cu 2-3 mașini virtuale, câteva dockere, blog și ceva streaming pe TV. Dacă aș face editare video probabil ar merita și investiția într-un cache. În rest, conexiunea pe fir cu laptopul e suficientă ca viteză.

    Apropo, pe site-ul oficial nu cred că e suportată plăcuța de 16GB. Dacă rețin bine, maximul recomandat de Synology ar fi doar 4 GB.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.