Ce să vezi la Londra în 4 zile

DSC_0415_!

În cazul în care nu știați, acum vreo 2 săptămâni am fost plecat 4 zile în Londra și de când am venit și până acum am tot încercat să aștern câteva cuvinte despre ce a însemnat acea mini excursie în capitala Marii Britanii, dar oricât aș fi vrut de mult asta, parcă nu se legau cuvintele. Au fost atâtea chestii diferite la englezi față de cum eram eu obișnuit în București încât nu prea am avut cum să le diger pe toate odată și mi-au mai trebuit vreo câteva zile ca să îmi revin după tot ce am văzut acolo. Nu vă imaginați că au fost super wow, dar trebuiau oarecum analizate mai în detaliu.

În articolul ăsta o să vorbesc doar despre ce am văzut eu în 4 zile și despre cum mi s-a părut în mare Londra, urmând ca în zilele viitoare să vă povestesc și despre ce m-a uimit la englezi și ce aș împrumuta/implementa eu de la ei pentru a-mi face viața mai ușoară. De asemenea, voi încerca să dau cât mai multe detalii despre costuri, drum, ce am vizitat și ce mi-a plăcut pentru că știu că un astfel de articol poate fi de ajutor la planificarea unei excursii.

Nu știu dacă știați, dar pentru mine Londra era un vis pe care îl urmăream de câțiva ani buni și tot speram să vină momentul când mă voi urca în avion doar pentru a coborî pe unul din aeroporturile britanicilor, dar iată că uneori se mai adeverește și vorba aia: “Good things come to those who wait”. Ocazia asta a venit pe la începutul sau mijlocul lui ianuarie când o prietenă mi-a zis dacă nu cumva m-ar tenta să merg câteva zile la Londra că a găsit o super ofertă cu doar 30 euro dus-întors biletul cu compania britanică lowcost Ryanair. Apropo de bilete, am văzut că în perioada asta destul de mulți cunoscuți au ales să fugă câteva zile în Londra chiar dacă vremea nu e tocmai călduroasă (între 3-10ºC). La fel ca și în cazul celor care au fugit în perioada asta la Londra, nici mie nu mi-a trebuit prea mult timp de gândire și am acceptat oferta. Apoi am găsit cazare (68 lire/3 nopți) la un fel de hostel care se afla cam la 15-20 de minute de mers pe jos de Big Ben și de London Eye, iar biletele de la aeroportul Stansted până la London Victoria ne-au costat 15 lire dus-întors. Absolut toate cele menționate până acum le-am achiziționat în avans pentru că știam că în felul acesta vom scoate mai puțini bani din buzunar.

Drumul până acolo a durat în jur de 3 ore și cu excepția câtorva mici turbulențe, a fost destul de liniștit. Am decolat la ora 12 de pe Aeroportul Otopeni și am ajuns în Londra, la hostel, în jurul orei 16 GMT.

Pentru că știam că nu vom sta decât 4 zile, nu voiam să pierdem timpul aiurea și de cum am ajuns ne-am luat cele trebuincioase și am plecat să descoperim orașul de pe Tamisa la pas. Direcția? Big Ben și London Eye. Nu ne-a luat mult și ne-am trezit numaidecât pe unul dintre numeroasele poduri ce traversează Tamisa și am început fix cum fac chinezii în excursii: click, click, click! Mda… nebuni după noutate, poze și amintiri frumoase.

Știam că vremea de afară nu prea avea cum să țină cu noi și fix din acest motiv am plecat înarmați cu căciuli, mănuși, eșarfe și umbrele, dar la vântul de pe malul râului nu s-a gândit nimeni și în mai puțin de jumătate de oră ne-am trezit cu buzele uscate și crăpate. Eh… nu ne-am văitat prea mult și ne-am continuat drumul (doar suntem puternici), fapt ce la sfârșitul serii, înainte de somn, ne-a făcut să constatăm că în doar jumătate de zi am văzut mult mai multe obiective decât de propuseserăm inițial.

Traseul din prima zi a fost în felul următor: Pimlico Station, Big Ben, London Eye, Waterloo Bridge, Milennium Bridge, London Bridge, HMS Belfast, Tower Bridge și Tower of London. Pe langă toate astea am mai văzut Primăria Londrei și The Shard (309 metri), cea mai înaltă clădire din Londra și totodată din Uniunea Europeană. După ce am făcut rapid un traseu pe Google Maps mi-a ieșit că în ziua respectivă am mers cam 7,5 km, dar eu aș spune că au fost cam 10 km parcurși că ne-am mai și rătăcit aiurea printre clădiri pentru a face poze.

În a doua zi plănuiam să mergem de dimineață la Palatul Buckingham pentru a vedea celebra schimbare a gărzii, dar după o simplă căutare pe Google am aflat că iarna acest eveniment are loc doar o dată la două zile (și vara zilnic), iar ziua aleasă de noi nu era una din cele două, așa că ne-am refăcut traseul astfel: Madame Tussauds, London Eye și The Aquarium of London, iar pe lângă aceste 3 obiective ne-am mai plimbat pe diverse străduțe în căutarea frumosului și autenticului londonez. Țin să precizez că pentru o singură persoană, o intrare la unul din cele 3 obiective menționate mai sus costa 35 lire, dar dacă le achiziționezi pe toate plătești câte 10 lire în plus pentru fiecare obiectiv în parte. Eu am plătit pentru toate 55 lire, un preț cam piperat pentru salariile și bugetele românilor.

După cum am amintit anterior, pentru ziua a treia am lăsat Palatul Buckingham cu a sa schimbare a gărzii, obiectiv ce e amintit în fiecare ghid turistic ca fiind de neratat când ajungi în Londra. Toate bune și frumoase până aici. Ne-am trezit frumos de dimineață, am luat micul dejun la hostel și apoi am luat-o la pas către Palatul Buckingham pe Belgrave Street, London Victoria și Buckingham Road până am ajuns la obiectivul nostru, unde am așteptat vreo două ore ca să vedem toată schimbarea gărzii. Sincer să fiu, mie nu mi s-a părut ceva extraordinar, dar mai multe detalii într-un articol viitor.

După toată parada aceea am mers mai departe prin Parcul St. James unde am întâlnit o mulțime de veverițe și păsări care păreau domesticite și care se apropiau extrem de mult de trecători pentru a primi puțină mâncare. Am plecat apoi spre Horse Guards Parade  pentru a ne fotografia alături de soldații britanici ce stăteau călare pe cai.

Am uitat să menționez că majoritatea plimbărilor le-am făcut pe jos pentru că voiam să vedem cât mai mult din Londra în puținul timp pe care îl aveam la dispoziție și pentru că o călătorie cu metroul costa cam cât costă în București o cartelă cu 10 călătorii. Pe lângă toate obiectivele menționate mai sus, în plimbările noastre pe străzile capitalei am ajuns pe Oxford Street (celebră pentru zecile sau chiar sutele de magazine ce sunt amplasate pe această stradă), în cartierul Soho (celebru pentru cluburile pentru homosexuali), în Chinatown, în Trafalgar Square, Leicester Square și Covent Garden.

Ultima zi în Londra am petrecut-o plimbându-ne printre galeriile de la British Museum, muzeu care mi s-a părut extrem de mare din cauza durerii ce începuse să se instaleze la tălpile picioarelor de la atâta mers pe jos.

Ah… și ca să nu uit, ne-am făcut și câțiva prieteni la unul dintre barurile la care am băut, după cum se vede în poza de mai sus.

Dacă până acum nu am povestit mare lucru despre ce am făcut în Londra, promit ca în următoarele articole să dau cât mai multe detalii despre pățaniile trăite acolo, despre mâncare, băutură și multe alte chestii care mi-au plăcut la englezi. De asemenea, cred că o să revin și cu un fel de Tips & Tricks despre cum să vezi Londra cu un buget redus (sau destul de lejer) pentru că din ce am observat eu, Londra e tare scumpă chiar și pentru americani.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.