Conform Wikipedia în 2015 s-au înregistrat 386 de atentate teroriste în întreaga lume, adică vreo 32 în fiecare lună. Cu toate acestea, tind să cred că sunt mult mai multe. Un alt site vorbește numai de atentatele în care sunt implicați musulmani și dă un număr de 2882 de atentate.
Și eu credeam că trăim într-o lume în care nu mai sunt atâtea războaie și morți, dar se pare că dacă nu se vorbește despre atentate la TV asta nu înseamnă că oamenii nu mor din cauza lipsei creierului unor ucigași. Majoritatea atentatelor sunt în țările din Asia și Africa, dar nici Europa nu a fost ocolită de crime cu sânge rece, iar de America nici nu mai vorbesc pentru că acolo probabil se întâmplă un mass-shooting o dată la fiecare câteva zile și asta din cauza politicii proaste ce privește posesia de arme de foc.
Nu mă pricep la chestiuni ce țin de viziunea celor care se ocupă de planificarea și organizarea atentatelor și cu atât mai puțin la noțiunile ce privesc economia în zonele în care se produc astfel de incidente sângeroase. Acum mă gândesc doar la faptul că la sfârșitul lui februarie trebuia să merg pentru câteva zile la Istanbul și nu cred că în urma recentelor evenimente e bine să-i dau înainte cu planul meu. Presupun că în situația mea se află extrem de multă lume care avea plănuit un mic concediu într-o destinație mai exotică, dar care în urma unor atentate renunță la distracție și la banii plătiți în avans din rațiuni ce privesc siguranța personală.
Probabil eu sunt doar o singură persoană care mergea la Istanbul să cheltuiască o destui de puțini de bani pentru că aveam cu un buget destul de redus, însă sunt convins că mulți alții ar fi cheltuit saci întregi de bani ca să se distreze și să se simtă bine acolo. Acesta e doar un exemplu minor, însă oare câte persoane mai au curajul să meargă în excursii, vacanțe sau sejururi în Tunisia, Egipt, Turcia sau India după ce află câte atentate s-au produs în țările respective numai în 2015?
Am putea spune că nicăieri nu ești în siguranță și dacă stai într-un singur loc nu o să ți se întâmple nimic. Dar de ce să riști și să îți forțezi norocul la ruleta rusească unde miza e chiar viața ta?
Tot ce presupune aducerea de venituri într-un stat care se bazează pe turism pică la pământ când au loc astfel de atentate pentru că oamenii sunt speriați și nu se mai duc în vacanțe acolo ca să lasă milioane de euro în fiecare an. Printre cei care pierd bani atunci sunt agențiile de travel, hotelurile, companiile aeriene, oamenii care muncesc în țara respectivă (bucătari, ospătari, hotelieri, șoferi, ghizi șamd). În felul acesta economia țării respective se dizolvă treptat și e greu de revitalizat când întreaga lume e injectată cu ideea că acolo nu ești în siguranță pentru că se găsesc atacatori sinucigași, mașini capcană cu tot felul de bombe, fanatici religioși care te așteaptă la fiecare colț ca să pună un glonț în tine.
De câțiva ani a devenit o modă ca românii să-și petreacă din ce în ce mai mult concediile la vecinii noștri bulgari pentru că acolo e mai ieftin, serviciile sunt mult mai bune și, bineînțeles, au all-inclusive. Sau dacă nu la bulgari, la greci pentru că și ei au istorie, insule frumoase înconjurate de apele limpezi ale Mediteranei, plimbări cu vaporul și inegalabilul all-inclusive.
Acum să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim că în 2016 s-ar produce 3 atentate în fiecare din aceste două țări care și-au dezvoltat sectorul turistic destul de mult în ultimii ani. Câți oameni credeți că s-ar mai duce acolo? Probabil toți s-ar reorienta spre alte destinații mai puțin vizate de teroriști până când s-ar trezi vreo câțiva și ar viza și acele noi locuri. Uite așa ne schimbăm cu toții destinațiile de vacanță de la an la an.
În cazul în care într-o anumită țară sau un anumit oraș există doar un atentat terorist, dar destul de violent, cu multe victime, lumea poate să treacă lejer peste asta căci omul e supus uitării și ignoranței. Însă dacă acestea se repetă, turiștii vor ține minte și vor evita pe cât posibil să meargă acolo. Un bun exemplu îl reprezintă atentatele de la Paris. Dacă la începutul lui 2015 întreaga lume s-a zguduit la auzul știrii că sediul tabloidului Charlie Hebdoo a fost atacat, până la sfârșit străinii aproape că au uitat că orașul luminilor e pe lista neagră a teroriștilor. Asta până în noiembrie când capitala Franței a fost supusă unui nou val de atacuri ce au lăsat în urmă 130 de morți. Câți oameni mai vor să meargă la Paris? Probabil milioane întregi. Câți vor mai merge? Câți vor fi dispuși să-și pună viața în pericol într-o mini vacanță de câteva zile?