Locul unde se nasc frustrările

E cunoscut faptul că Bucureștiul nu e cel mai îmbietor oraș atunci când vrei să te aventurezi cu mașina pe străzile sale. Indiferent de ora la care te urci pe scaunul șoferului poți fi sigur că mai găsești încă mulți ca tine care au ceva de rezolvat fix în acel moment. Orașul ăsta nu doarme. Fiecare vrea să ajungă undeva și toată lumea se grăbește.

Nu doar pare, ci am certitudinea că sunt prea mulți oameni care depind de mașină și care se înghesuie zi de zi pe aceleași artere sufocate. Și poate n-ar fi atât de dureros gândul dacă n-aș observa că mașina a migrat de la a fi un lux, la o necesitate și astăzi spre o adicție.

Din confortul scaunului așezat la biroul din sufragerie văd zilnic pe fereastră coada de mașini ce se întinde pe sute de metri până la intersecția semaforizată. Zi de zi aceeași poveste, aceiași oameni singuri în mașină care merg spre serviciu sau care își cară copiii la școala aflată 3 cartiere mai departe.

Dacă n-ar fi suficient că ne zbatem cu toții în aglomerație la fel ca într-un banc de pești încercând se ne păstrăm calmul în fața tuturor grozăviilor pe care le vedem în trafic, iată că a s-a adăugat pe lista frustrărilor și chinul legat de parcare.

În București e o serioasă loterie să găsești unde să-ți parchezi mașina legal, dar nu pot să nu observ că s-au făcut, într-adevăr, câțiva pași în direcția asta. Mărunți… însă se văd câteva schimbări spre direcția normalității. S-au trasat cu vopsea locurile de parcare, s-au dezvoltat aplicații de plată, a crescut impozitul pentru aceste spații etc.

Singura problemă rămâne mentalitatea șoferului ce conduce prin București. Aici trebuie să lucreze fiecare în parte și să treacă peste iluzia că doar el există în trafic și că doar el contează. La fel, disciplina la volan se învață și se formează în timp, trebuie doar să ne dorim asta.

Dacă ați citit până aici, recomandarea pe care o las, până la rezolvarea tuturor neajunsurilor din trafic, e să aveți un număr de telefon pe care să-l lăsați pe bordul mașinii. Evitați astfel o mulțime de inconveniente, certuri sau chiar ridicarea mașinii.

PS: Încerc un exercițiu mental și-mi imaginez cum ar fi să ne deplasăm cu toții cu metroul sau autobuzul, cât s-ar diminua traficul și ce aer curat am respira. Însă această imagine ce conturează un viitor utopic în București se află doar în mintea mea. Poate cândva…

3 Comments

  1. Cred ca tine strict de mentalitate. Unele lucruri se pot face si fara masina. Dar da, la orele de varf in Bucuresti e cam…. foarte aglomerat?

    • Eu prefer să merg cu metroul sau autobuzul dacă e aglomerat sau vreau să ies în oraș, iar mașina stă 99% din timp în parcare.

      Mă gândeam dacă să-mi iau una nouă, dar nu prea mi-au ieșit calculele că la cât de mult o folosesc cheltuiesc niște bani aiurea.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.