Are telefonul pe care-l dețin o funcție super șmecheră care îmi arată timpul petrecut pe diverse aplicații. Screen time se numește. La fiecare început de săptămână îmi arată câte o notificare cu grafice despre ce aplicații am folosit cel mai mult.
Deși știam și eram conștient de acest timp, nu am dat prea multă importanță notificărilor până când am citit aici câte ore se pierd fără a face nimic concret. Doar scroll, like, share, swipe, follow etc.
La mine statistica asta nu pare atât de gravă, dar nici prea departe nu e. Am pus minutele petrecute pe Instagram, Facebook și Twitter într-un fișier excel și am început să calculez. E un exercițiu ce merită făcut de oricine.
Datele de acolo mi-au arătat o chestie destul de interesantă. În fiecare lună pierd câte o zi întreagă pe rețelele sociale, iar într-un an se adună mai bine de o săptămână și jumătate. Calculele arată ca mai jos.
Timpul oricum trece, dar prefer să treacă în folosul meu.
Mă gândesc ce aș putea face dacă aș avea la dispoziție încă o zi în plus pe fiecare lună lună, iar primul gând e că aș putea citi 4 cărți în plus, deși aș putea face multe alte lucruri. Sunt conștient că orice aș dori să fac necesită o planificare și o disciplină extrem riguroase în fața timpului; încă lucrez pe partea asta.
Probabil discuția asta seamănă cu cea legată de nefumătorii care încearcă să îi pună la punct pe fumători ca în bancul ăsta, dar nu mă dau bătut așa usor.
Ca să limitez timpul petrecut pe social media am început cu 2 măsuri care sper că vor fi de ajutor.
Pentru început am dezactivat notificările de la Facebook și Instagram. Nu cred că e nimic cu adevărat important acolo ca să merite atenție imediată. Apoi am redus numărul de minute zilnice pe care le pot aloca Facebook și Instagram la 30 minute.
Urmează să văd care e rezultatul peste încă o lună sau două.