Cum sa devii independent?

Fie că trebuia să merg undeva, ori aveam nevoie de un anumit lucru, nu mi-a plăcut niciodată să depind de oamenii din jurul meu. Pe la 16-17 aveam o iubită cu care reușeam să mă întâlnesc destul de rar, o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni pentru că nu aveam permis și depindeam mereu de prieteni, cunoștințe, autobuz etc. Dar ce să-i faci? Acceptam situația pentru moment și așteptam să se scurgă mai repede vremea.

Cam pe atunci am realizat că independența reprezintă o calitate pe care o dobândești odată cu trecerea timpului. Astfel m-am ales cu o dorință destul de mare să-mi iau permisul de conducere pentru a fi propriul meu stăpân. Pe atunci nu mă gândeam că acela avea să fie doar primul pas din lunga cursă spre propria-mi independență.

Aș putea spune că lupta asta de a nu depinde de nimeni am observat-o la taică-meu cu mult înainte de a obține permisul de conducere. Practic, am observat că de fiecare dată când vreun vecin avea nevoie de tot felul de scule venea și ne striga la poartă pentru a împrumuta ba o cheie fixă, ba o nivela laser Bosch, ba vreun fierăstrău, ba te mai miri ce unelte avea fiecare nevoie.

Nu-i nimic rău în a-ți ajuta prietenii, rudele și vecinii, doar că am observat că taică-meu avea de toate. De la șuruburi, piulițe, rulmenți și până la unelte de făcut unelte (cum ar veni). Dacă avea nevoie de un șurub de o anumită mărime și nu-l găsea pe nicăieri, și-l făcea singur. De ce avea taică-meu de toate? Pentru că nu-i plăcea să meargă în altă parte și să ceară un lucru care nu era al lui.

Poate era mândrie sau poate doar îi plăcea să fie independent, habar n-am. Pot doar să spun că pentru a fi independent e nevoie de multă răbdare și timp. Nu poți să nu depinzi de nimeni niciodată pentru că d-asta suntem oameni care interacționează și colaborează între ei, dar nici nu poți să te aștepți ca mereu să fie cineva lângă tine care să te ajute cu absolut orice problemă pe care o ai.

A fi independent înseamnă în primul rând să nu te aștepți ca cineva să-ți ofere ajutor și să faci în așa fel încât să-ți rezolvi singur treburile, iar independența asta vine în multe feluri. Spre exemplu, poți să fii independent financiar, dar și emoțional. Poți să-ți cumperi singur cele de trebuință și să nu împrumuți chestii de la vecini și prieteni. Uneori independența asta e sinonimă cu libertatea căci poți să faci absolut tot ce îți dorești atunci când nu-ți impune nimeni nimic.

Probabil aș putea lărgi puțin orizontul și să mă refer aici și la independența statelor lumii. Organizarea politică și geografică din ziua de astăzi se bazează pe principiul independenței. Adică nicio țară sau mai bine zis niciun popor nu și-a dorit să stea să depindă de altcineva. Fiecare și-a dorit să fie propriul stăpân, să-și croiască singur soarta și să-și procure singur mâncarea. Cam asta e ideea de bază, dar nu trăim într-o lume ideală fiecare stat are relații cu statele din jurul său la fel cum oamenii relaționează unii cu alții.

Pe tine ce te-a determinat să devii independent?

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.