Pauză la poluarea fonică din București

poluare fonica

Dacă până acum ceva vreme mergeam pe stradă nepăsător în fața zgomotului ce mă lovea în față de fiecare dată când ieșeam din casă, iată că acum sunt mult mai atent la ce se întâmplă în jurul meu încă de când fac primul pas la ieșirea din scara blocului.

Și nu din cauză că s-ar fi schimbat ceva în jurul meu de când am ajuns în București, ci datorită faptului că mi-am cumpărat de Black Friday niște căști cu anulare a zgomotului care-și fac treaba incredibil de bine. De cum le-am pus pe urechi și am activat funcția de Noise Cancelling, parcă tot zgomotul de fundal a disparut. A rămas în schimb doar o mică presiune pe care o simt în urechi când port căștile, dar care devine obișnuință la un moment dat.

Abia atunci mi-am dat seama ce înseamnă să ignori o problemă crezând că așa înseamnă să fie “normal” în orașul în care locuiești și că nu se poate mai bine. Abia în clipa în care am avut termen de comparație am putut să spun cu mâna pe inimă că Bucureștiul e plin de poluare fonică.

Știam că pe marile bulevarde și strazi e  haos și nu puteam să-i înteleg pe oamenii care louiesc în apartamente cu vedere la “principală” cum pot să doarmă cu zgomotul mașinilor, motoarelor și al ambulanțelor care le urlă-n cap 24 din 24 de ore. Poate-i vorba de obișnuință. Însă nu mă gândeam că puzderia de sunete ce te agasează din toate direcțiile sunt atât de puternice chiar și-n parcarea “liniștită” din spatele blocului.

Pot să spun că din momentul în care mi-am pus căștile pe urechi parcă totul s-a oprit în jurul meu și nimic nu mai mișcă. Nu-i totul roz când merg spre muncă sau prin oraș că trebuie să mă asigur de mult mai multe ori când trec strada ca să nu mă lovească vreo mașina. Chiar și la metrou trebioe să fiu mult mai atent la cei din jurul meu.

În ciuda acestor mici inconveniente mă simt mult mai liniștit când pun pe pauză zgomotul ce mă înconjoară în timp ce ascult vreun podcast ori vreo piesă la un volum mic/mediu astfel încât să nu-mi bubuie timpanul. Și nu-i doar despre poluarea fonică.

Bucureștiul are multe probleme și va avea din ce în ce mai multe pentru că se tot acumulează că astea din prezent nu-s rezolvate când trebuie, iar apoi va fi mult mai greu. Măcar de una dintre ele am scăpat. Pe banii mei, bineînțeles, dar am scăpat.

Picture: StockSnap | Pixabay.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.