România zilelor noastre

eating each other

Văd în fiecare zi pe Internet (ziare online, bloguri etc) din ce în ce mai multe cuvinte pline de dezgust față de țara în care ne ducem traiul zi de zi. Simt că e o stare de dezaprobare și dezgust total ce mocnește în fiecare dintre noi din cauza situației în care ne aflăm și pe care trebuie, nu să o acceptăm, ci pe care suntem nevoiți să o îmbrățișăm căci știm cu toții că schimbarea mult așteptată nu va veni prea curând.

De la președintele pe care mulți dintre noi l-am votat cu speranța în suflet că va avea puterea și tăria de caracter să ia în piept corupția și neregulile din România nu mai avem nicio nădejde pentru că au trecut aproape 2/5 ani din mandatul său și încă nu avem ce comparație să facem pentru că totul e la fel ca acum 2 ani. De Băsescu nu ne plăcea că era prea tare în gură și avea un comportament de mahala de fiecare dată când discuta cu reporterii; pe Ponta nu l-am vrut pentru că avea corupția în sânge și era un hoț ordinar mânjit din cap până-n picioare cu aere de mare șef crescut în umbra lui Iliescu; lui Iohannis nu avem ce să-i cerem pentru că e mai rezervat la cuvinte ca Mutulică din Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici, iar singurul principiu dupa care pare că-și desfășoară activitatea e: “Timpul trece, leafa merge”, astfel încât nu va trage niciun semnal de alarmă în legătură cu problemele României în afară de postările lipsite de vlagă de pe Facebook.

Avem o mulțime de probleme la nivel național și oricât de mult mi-aș dori să ajung să trăiesc ca într-o țară civilizată sunt conștient că dacă nu luăm atitudine fiecare dintre noi, nu vom ajunge nicăieri, ci mai mult ne vom complace în mizeria în care ne-am obișnuit:

  • spitalele sunt pline de jeg și microbi, astfel încât cei mai puțini norocoși dintre noi ajung să se interneze uneori fără prea multe probleme de sănătate și ies cu picioarele înainte;
  • educația, la fel, e la pământ. Dacă ar fi ca sistemul educațional să primească un test, cu siguranță nu ar primi notă de trecere din moment că nu mai produce oameni capabili să se descurce singuri în societate după ce au luat bacalaureatul. Ba mai mult, după 12 ani de educație gratuită, abia dacă 50% din elevi iau testul maturității. De altfel, citeam acum câteva zile, că nici meseriile nu mai sunt ce au fost odată căci a dispărut lipsa de respect față de instalatori, zugravi, electricieni, mecanici etc., iar asta din cauza concepției și a mentaliății induse de generația de părinți post-decembristă: “Du-te, mamă, și fă și tu o facultate că altfel nu te descurci. Mai bine să stai la birou decât să te murdărești pe mâini”
  • sistemul politic e corupt până în măduva oaselor și dacă vii din afara sistemului bine pus la punct 26 de ani post-revoluționari e aproape imposibil să te lupți cu o avalanșă de oameni care ar fura orice și care sunt mână-n mână la fiecare șpagă pe care o primesc sau o dau pentru a obține contracte groase cu statul (banii alocați de la bugetul de stat sunt parte a contribuțiilor fiecărui cetățean). Nu cred că cineva ar accepta să i se fure chiar și 10 bani din buzunar cu bună știință, dar de fapt cam asta se întâmplă la nivel înalt: se fură din buzunarele noastre, doar că cei corupți nu vin la noi, ci fac totul pe hârtie.
  • nepăsarea autorităților. De la poliție la funcționarii publici de la ghișeele unde trebuie să plătim taxe, toți au o atitudine plină de lene și nepăsare astfel încât dacă încerci să le spui cum să își facă serviciul pentru care sunt plătiți mai au puțin și te iau la bătaie, dar nu înainte de a te înjosi în ultimul hal, căci în fișa postului scrie că trebuie să fie nesimțiți (NOT!)
  • lipsa infrastructurii e o problemă majoră la noi în țară și la fel cum văd alte domenii stagnând ori ducându-se în jos, la fel și acest aspect nu văd că ar avea mari șanse de redresare. Din cauza asta nici nu ne dezvoltăm că oamenii plătesc o mulțime de taxe pentru a circula pe multe din șoselele construite de Ceaușescu, dar nu au cum să ajungă mai devreme acasă din cauza gropilor și a lipsei modernizărilor, doar trăim în vremuri în care accesul la diverse tehnologii nu a fost niciodată mai facil.

E greu să pui pe hârtie toate problemele cu care ne confruntăm zi de zi și sunt conștient că sunt multe țări ce o duc mult mai rău decât noi, însă asta nu e o scuză din cauza căreia ar trebui să ne lăsăm păgubași și să nu dăm înainte. Singura speranță pe care personal o mai am e cea a guvernului actual Cioloș care pare că încearcă să facă “pas cu pas” (vorba lui Iohannis) ce nu s-a făcut niciodată la noi. Îmi place că acest guvern pare că nu se ferește să spună lucrurilor pe nume și că nu pare a ascunde gunoiul sub preș.

Acum, mai mult ca niciodată, cred că imnul nostru nu s-a pliat mai bine pe vreo situație în care s-a aflat România. Poate doar când a fost scris de Andrei Mureșeanu, însă atunci erau cu totul alte vremuri, iar în momentul de față suntem o nație de oameni adormiți care nu reușesc să deschidă ochii și să ia atitudine în fața barbarilor avarilor de politicieni.

 

Deșteaptă-te, române!

de Andrei Mureșeanu

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată, croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani.

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.