Am tras cu pistolul la poligon

Pentru unii oameni a trage cu pistolul reprezintă o obișnuință și face parte din rutina zilnica, dar pentru oamenii normali a căror profesie nu se bazează pe mânuirea armelor de foc, acest lucru reprezintă mai de grabă o experiență inedită.

Trasul cu arma a fost întotdeauna ceva ce m-a atras și mereu am vrut să merg la un poligon de trageri pentru a experimenta pe propria-mi piele cum se simte senzația asta, însă nu a constituit o prioritate și niciodată nu am mi-am dorit îndeajuns de mult încât să-mi iau inima-n dinți și să merg la poligon de unul singur. Cu toate acesta acum vreo lună și ceva m-a invitat un prieten să văd cum e și bineînțeles că n-am putut să refuz.

Astfel, într-o zi din timpul săptămânii am mers după serviciu la poligonul Tir Alpha din Frumușani și am început să “ne distrăm“. De fapt nu e vorba de nicio distracție. Totul s-a desfășurat într-o strictețe destul de mare alături de doi instructori care ne-au povestit despre cum se ține Glock-ul în mână, despre poziția corpului și despre cum se trage la țintă. A costat 160 de lei și am avut la dispoziție un Glock cu 50 de cartușe de calibru 9×19 mm și un Roni.

Eram super încântat despre cum o să fie, dar cum am pus pistolul în mână am simțit cum pulsul începe să crească, emoțiile erau tot mai mari, iar mâna îmi tremura puțin. Atunci am conștientizat ce însemnă să utilizezi o armă și câtă responsabilitate ai.

Practic, un lucru extrem de mic în mâini nepotrivite poate sfârși o mulțime de vieți. În clipele acelea am simțit că la cea mai mică greșeală aș putea răni pe cineva sau chiar mai rău. Pur și simplu, la cea mai mică apăsare pe trăgaci fiecare dintre noi putea să-și piardă viața. Iar zgomotul? Zgomotul era asurzitor, am avut nevoie de căști pentru protecția urechilor.

După experiența asta mi-am dat seama de ce ai nevoie de control psihologic înainte de a obține permisul de port armă. Nu ai cum să lași o armă pe mâna unui bolnav psihic sau a unui om care are diverse probleme cu capul. E vorba de integritatea fizică a celor din jur, iar acum nu-i înțeleg pe americani cum pot să-și cumpere arme atât de ușor când viața semenilor lor atârnă de-un fir de ață. Parcă n-au nici un instinct de conservare și nu le pasă de viața lor.

D-asta vedem pe la știri că se întâmplă atâtea masacre în Statele Unite, pentru că oamenii aia nu par a avea nicio problemă cu armele, ba chiar le plac și se mândresc cu asta, dar nu-și dau seama că-s atâția nebuni care abia așteaptă să pună mâna pe un pistol cu care să tragă în oricine le iese în cale.

Aș putea spune că anul 2017 a fost anul experiențelor noi pentru mine și încă nu s-a terminat, dar pot să declar că nu e ceva care să mă fi făcut să mă gândesc mai mult la viața oamenilor din jurul meu decât trasul cu pistolul. Dacă vreți să simțiți pe pielea voastră ce înseamnă, puteți să alegeți oricare din poligoanele din București. Cu siguranță n-o să regretați și o să vedeți ce înseamnă de fapt să ții o armă în mână.

3 Comments

 1. […] If I’m to remember some other good things which made my life more interesting and more exciting there are the new sports that I experienced in Croatia: scuba-diving, para-sailing, kayaking and bungee-jumping, squash. Also, I need not to forget mentioning the shooting with a pistol. […]

 2. Felicitări!
  Îți recomand sa ieși mai des in poligon!
  E o activitate plăcută, care eliberează și un pic de adrenalina. In același timp conștientizezi ca nu e chiar așa de “fruct interzis”.
  Nu e normal ca doar polițiștii, ex-polițiștii, magistrații, diplomatii și demnitarii sa aibă drept de port și folosire arma de autoapărare.
  Sigur sint printre ei oameni cu mari probleme, de aia vedem ca incidente cu arme au loc la ei; și nu la vinatori de exemplu(care sint cam 80000).
  La noi ca “duritate” sintem pe locul 4 in lume. La restricții ma refer. Înaintea noastră e Coreea de Nord, China, și ceva state asemănătoare.
  Responsabilitate ai și cind conduci un vehicul. Cu un autoturism poti face același rău ca și cu o arma; de aceea eu consider ca omul e pericolul, nu instrumentul.
  Personal as autoriza orice om sa poarte arma. Atita vreme cit e apt din punct de vedere psihologic!

  • Cunosc pe cineva care merge destul de des la poligon si planuiesc sa mergem impreuna. Pana acum a fost ceva mai dificil din cauza programului meu prea incarcat, dar se rezolva in viitor.
   Cat despre problema cu responsabilitatea, cred ca tentatia e mult mai mare cand tii in mana un pistol decat atunci cand conduci o masina. Iar de multe ori testul psihologic nu-i facut pe bune cand vine vorba de permisul de conducere, pe cand la cel pentru port-arma cred ca e si mult mai riguros si-i luat in functie de cum gandeste fiecare.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.