Achiziția unui apartament – part 2

apartament

Scriam în articolul anterior câteva lucruri de bun simț la care trebuie să fim atenți în momentul în care decidem să scoatem niște bani și să-i investim într-un apartament.

Doar că investiție nu înseamnă să cumperi o casă pentru a o locui tu, ci trebuie să și producă un venit extra. Dacă ești la prima achiziție poți totuși să consideri asta o investiție pentru că faci economie prin faptul că nu mai plătești chirie, iar la final ai un bun pe numele tău.

Ce înseamnă investiția într-un aparament?

Foarte mulți spun că prețurile au crescut suficient până acum și se preconizează o nouă criză în speranța că valoarea apartamentelor va scădea din nou la o valoare acceptabilă. Personal, nu cred asta, ci din contră, va exista constant o creștere până vom ajunge undeva aproape de prețul locuințelor din vestul Europei.

Prima regulă într-o investiție e ca banii pe care-i câștigăm să acopere cheltuiala inițială. Nu neapărat în 2-3 luni, ci și pe termen lung, iar achiziția unui apartament nu face excepție.

Dacă avem o viziune pe termen lung se poate observa că există cel puțin 3 direcții prin care se câștigă dacă cumperi un apartament:

  • chiria – care reprezintă un venit lunar și aproape constant, dar și o plasă de siguranță
  • creșterea valorii imobilului pe piață
  • creșterea euro

Evident, există și cheltuieli de mentenanță, impozite la stat, asigurare de locuință, evenimente neprevăzute cum sunt incendiile, inundațiile sau chiar un cutremur.

Cât se câștigă din chirie?

Conform site-ului anuntul.ro pentru un apartament de 2 camere din cartierul Crângași se pot câștiga în medie 353 euro în funcție de mai mulți factori precum poziționarea față de metrou și mijloace de transport, amenajări și finisaje interioare, electroacsnice etc.

Nu există o regulă pentru stabilirea unui anumit preț, însă în mare parte depinde de zona în care se află apartamentul.

În cazul în care exită o rată la bancă pentru acel apartament, atunci chiria trebuie să fie mai mare ca să numim asta o investiție profitabilă. Dacă rata e mai mică cred, totuși, că încă se poate numi investiție pentru că nu plătim la bancă, să zicem 1500 lei/lună, ci difereța de numai câteva sute de lei dintre rată și chirie.

Te îmbogățești dintr-un apartament?

Răspunsul e categoric nu.

Chiar nu e o afacere care să te facă milionar peste noapte, dar pentru mine reprezintă un venit suplimentar, o investiție pe termen lung ca să nu depind neapărat de pensia de la stat peste 35 de ani, dar și o plasă de siguranță în prezent pentru cazul în care nu pot să mai lucrez.

Consider că e mai bun un venit lunar și constant decât un tun de sute de mii de euro.

Rată la bancă sau cash?

Cine e destul de norocos să aibă 100.000+ euro bani cash pentru achiziția unui apartament probabil nu-i investește într-un apartament ca să-i înmulțească și cu siguranță face altceva cu ei.

Eu am mers pe ideea de rată la bancă și plată anticipată ca să plătesc cât mai puțină dobândă.

La orice calcul de pe site-urile băncilor se poate observa că la un credit pe care-l plătești lună de lună timp de 30 de ani valoarea acestuia aproape se dublează. Astfel dacă cumperi un apartament cu 100.000 euro astăzi, peste 30 de ani vei fi plătit aproape dublu.

Sper că au fost utile informațiile și comentariile rămân deschise.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.