Cât de mult merită să alegi un bilet InterRail

După ce m-am plimbat prin #europacutrenul eram curios să fac un calcul să văd cât de avantajos este să cumperi bilet InterRail vs dacă ți-ai lua fiecare bilet separat pe același traseu.

Când am cumpărat biletul InterRail am prins o reducere de 10%, iar prețul final a fost 489 euro (~2420 RON). Ideea e că nu știam exact tot traseul și nici perioada exactă în care voiam să plec. Așa că pentru mine asta a fost varianta cea mai bună atunci.

Acum, după ce am finalizat excursia Europa cu trenul și m-am întors acasă m-am uitat pe statisticile din aplicația InterRail și am văzut că în toată aventura asta am schimbat în total 37 de trenuri. Drept urmare, m-am apucat de căutat biletele pentru fiecare călătorie în parte și le-am adunat.

Sincer să fiu, mă așteptam să fie o diferență de vreo 1000-1500 RON între cât ar costa toate biletele luate separat și cât am dat pe InterRail, dar rezultatul e mult mare.

Suma finală ar fi fost de aproximativ 7500 RON, deci o diferență de 4500 RON pentru că la biletul InterRail am mai adăugat și costul rezervărilor pentru trenurile de mare viteză.

Am observat că cele mai scumpe bilete de tren sunt în Italia pentru că au multe trenuri care mergi cu peste 300 km/oră și e normal să coste extra. Numai că m-am jucat un pic cu aplicația lor de pe site și dacă le cumperi cu câteva săptămâni înainte ieși mult mai bine.

De dragul calculelor am zis să văd și cât ar costa și cu mașina. În total au fost 5245 de kilometri parcurși pe traseul roșu și am zis să pun un consum de 5.5% și un preț mediu de 8 lei. Suma cheltuită pe combustibil ar fi fost de 2304 RON la care s-ar adăuga și taxele de drum din fiecare țară.

N-am mai pus la calcului cu mașina și distanțele făcute cu avionul (liniile albastre). S-ar putea ca pentru două persoane să fie mult mai avantajos cu mașina din punct de vedere al costurilor, dar aici se mai adaugă confortul, atenția la drum, oboseala, riscul de accidente, uzura mașinii și timpul petrecut la volan care ar fi mult mai mare decât cel petrecut în tren.

Spor la călătorit!

2 Comments

  1. Pe langa combustibil trebuie luat in considerare ca in afara tarii se plateste, de cele mai multe ori, parcarea, oridunde. Asa o gara ai relativ central, iar daca nu e chiar central(in orasele mici) in cele mari e destul de bine conectat la oras totul.

    • Pentru mine a meritat biletul ăsta, iar ca experiență e ceva ce ar trebui încercat cel puțin o dată-n viață.
      Nu ai cum să nu rămâi cu niște chestii după 2-3 săptămâni de plimbat prin țări mai civilizate.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.