În momentul în care realizezi că odată cu trecerea timpului ai din ce în ce mai multe fotografii, începi să îți pui problema stocării și conservării lor, dar în ziua de astăzi nu mai e ca acum câțiva ani când făceam poze pe film și le duceam la developat, iar apoi le puneam în albume foto. Acum lucrurile stau puțin mai diferit pentru că tehnologia a evoluat atât de mult încât putem păstra fotografiile de la diverse evenimente sau din excursii pe propriul computer și le putem vedea la orice moment, însă dacă sunteți puțin paranoici (cum sunt și eu) când vine vorba de păstrarea fotografiilor, puneți în față răul.
Dacă se strică hard-disk-ul computer-ului pe care aveți stocate fotografii încă din 2006?
Eh, prima variantă ar fi să le păstrăm pe CD-uri, cum probabil mulți dintre noi au și făcut asta acum câțiva ani, urmând ca apoi să treacă la stocarea fotografiilor pe DVD-uri pentru că acestea aveau un spațiu de stocare mult mai mare decât al CD-urilor obișnuite.
După un timp datele de pe CD-uri sau DVD-uri nu se strică?
Ba da! După o anumită perioadă, de obicei câțiva ani, datele ce sunt înregistrate pe CD-uri ori DVD-uri se corup, adică nu mai pot fi citite sau copiate, fapt ce se traduce prin pierderea fotografiilor. În acest caz, o soluție ar fi cumpărarea unui hard-disk extern care are o capacitate destul de mare în zilele noastre și care poate păstra fotografiile mult mai mult timp decât CD-urile și DVD-urile.
Dacă prin absurd se strică hard-disk-ul extern (îți pică din mână, scapă în apă etc)?
O soluție care din punctul meu de vedere pare ideală ar fi stocarea fotografiilor în Cloud, adică pe niște servere ce nu permit ca datele să se piardă vreodată chiar dacă se strică vreun echipament. Astfel de soluții sunt oferite de Dropbox, OneDrive (de la Microsoft), Google Drive etc. și sunt utile în cazul în care fotografiile nu ocupă un spațiu foarte mare ceea ce e puțin probabil dacă e să luăm în calcul faptul că telefoanele mobile și camerele digitale din ziua de azi fac ca o fotografie ocupe cel puțin câțiva Megabytes. Dacă, însă, ai ca mine zeci, chiar sute de GB de fotografii, Cloud-ul nu mai reprezintă o soluție viabilă din cauza prețului foarte mare care ar trebui plătit lunar/anual.
Ce e de făcut?
După îndelungi cugetări am ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a păstra fotografiile, pentru mine, a fost achiziționarea unui NAS (Network Attached Storage). Ăsta e un fel de mini-server cam cât o cutie de pantofi, în care se pot introduce destul de multe hard-disk-uri (eu pot să pun maxim două) pe care să existe aceleași informații pentru cazul în care unul din hard-disk-uri se strică.
Pe lângă faptul că am rezolvat oarecum problemele pe care le întâmpinam în legătură cu păstrarea fotografiilor mai mulți ani și cu dimensinea lor ce ajunge în momenul de față la câteva sute fe Gigabytes, am reușit cu ajutorul NAS-ului și a conexiunii la internet să le pot accesa de oriunde și de pe orice dispozitiv (telefon, laptop, tableta, SmartTV). Ba mai mult, acesta îmi permite să stochez tot felul de date (muzică, filme, documente) și să le redau pe orice dispozitiv din casă.
În legătură cu NAS-ul ar fi destul de multe de vorbit, de la costuri, avantaje, dezavantaje, până la configurare, interconecare și noțiuni tehnice, dar asta într-o altă discuție. Ca și prețuri, o astfel de investiție pornește de la câteva sute de lei și poate crește până la câteva zeci de mii de lei pentru o soluție destinată uzului personal.
Păi și de pe NAS nu se pierd datele? Sau nu se strică?
Adevărul e că se poate întâmpla și asta, dar șansele sunt mult mai mici. Teoretic, pot interveni fluctuații de tensiune care să prăjească NAS-ul sau hard-disk-urile, dar cred că problema asta poate fi rezolvată ușor cu un UPS. Ar mai fi cazul în care ia foc, pică de la o înălțime destul de mare etc, dar nu cred că va fi cazul.
P.S.: Voiam să scriu despre felul cum îmi organizez fotografiile, dar am ajuns să scriu despre modul în care le păstrez. Despre modul meu de organizare a fotografiilor în alt articol.
[…] alternativă, eu îmi păstrez pozele și documentele digitale pe un NAS, adică am propriul meu cloud pe care-l accesez de oriunde și […]