Nu m-a surprins deloc când am auzit că în București sunt câteva sute de blocuri care au rămas fără încălzire din cauza avariilor rețelei de distribuție a agentului termic a RADET. Nu m-a surprins nici prima dată, nici a doua oară și nici în viitor nu o să se întâmple asta pentru că RADET, ca orice companie de stat, e o companie falimentară cu pierderi enorme și nu face față.
Pe de altă parte mi se pare strigător la cer ca Primăria București să adopte o HCL (hotarâre de consiliu local) prin care să interzică oamenilor ce au domiciliul pe anumite străzi să se debranșeze și să-și instaleze centrale de apartament. Asta în condițiile în care compania care se ocupă cu încălzirea locuințelor are probleme și nu poate să satisfacă nevoile clienților.
Ba mai mult, RADET are pierderi de 1000-2000 mc pe oră, după cum spunea un angajat, pierderi de aproximativ 170.000 euro pe zi ce sunt suportate probabil de consumatorul final.
O altă bazaconie pe care am întâlnit-o la RADET e legată de faptul că nu poți să faci cerere de debranșare decât în perioada 15 aprilie – 15 septembrie. Mi se pare o absurditate din moment ce ar putea să primească cereri tot anul, iar dacă ești eligibil și ai îndeplinit toate condițiile impuse de lege, să poți să te debranșezi ca să nu mai ai de-a face cu ei și să plătești cât consumi. Nu mai mult, nu mai puțin.
Spre exemplu, în Oradea tot orașul s-a transformat pe timpul verii (încă de acum câțiva ani) întru-un mega-șantier pentru că oamenii s-a conștientizat nevoia de modernizare a rețelei de termoficare. Chiar dacă oamenii suferă din cauza lucrărilor pe timpul verii și nu mai au același confort timp de câțiva ani, au înțeles că o astfel de măsură e necesară ca să nu înghețe iarna de frig.
Dacă acolo se poate, la București de ce nu e posibil?
Sursă foto: http://e-nergia.ro