În București pierzi zilnic 2 ore din viață cu mașina

aglomeratie

Am văzut ieri poza de mai sus publicată de Financial Times pe Instagram cu cele mai aglomerate orașe din lume, iar Bucureștiul se află pe locul 2 în acest top deloc îmbucurător.

Nu e prima dată când scriu despre aglomerația din oraș și mă gândesc că nu se face nimic în sensul acesta pentru că e greu să treci la fapte când toate depind de voturile pentru încă un mandat de primar.

Firea s-a bătut cu pumnul în piept că va face revoluție în trafic, de fapt șoferii se bazează pe Waze în cele mai multe cazuri ca să evite aglomerația. Nicușor Dan încearcă și el să cumpere mai multe tramvaie și cam atât.

Aglomerația și ambuteiajele din trafic pot dispărea doar dacă se lucrează pe mai multe fronturi. În primul rând trebuie schimbată mentalitatea bucureștenilor în legătură cu mersul cu mașina. Ai nevoie să ajungi în cealaltă parte a orașului? Încearcă să vezi dacă nu cumva poți și cu metroul, tramvaiul sau autobuzul.

Următoarele lucruri pe care le-aș vedea aplicabile țin de Poliție. Nu am mai văzut un echipaj pe străzi de mai bine de un an și ăla doar la ciupeală. Ar trebui ca polițiștii să fie mereu pe teren și să aplice sancțiuni atunci când cineva e oprit pe prima bandă, pe colțul intersecției sau lângă trecerea de pietoni.

Am zis mereu că civilizația se face cu forța și nu mă refer aici la bătaie, ci la amenzi. Oamenii nu știu de frică decât dacă îi ustură la buzunar. D-aia prin afară românii își schimbă comportamentul și devin brusc civilizați, că acolo se dau amenzi ori ajung la pușcărie câteva zile în cazul în care sunt nesimțiți.

Mai sunt și alte aspecte de rezolvat în București care ar ajuta la îmbunătățirea traficului. S-ar putea trasa benzile de circulație pe toate străzile, s-ar putea rezolva treaba cu semafoarele inteligente, s-ar putea încuraja mai mult mersul pe bicicletă prin crearea de benzi dedicate acestora, s-ar putea impune o taxă pentru mașinile care circulă în centrul orașului etc.

S-ar putea face multe și ar dura câțiva ani în care oamenilor le-ar fi mai greu, dar s-ar adapta și până la urmă le-ar fi mai bine, aerul ar fi mai respirabil, iar poluarea s-ar reduce.

E nevoie doar de asumarea unor decizii asumate fără teama că nu mai prinzi al doilea mandat.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.